fbpx

TechArt

Kulttuurisisältöjä kaikelle kansalle

TechArt -hankkeen tarkoituksena on selvittää, rakentaa ja pilotoida teknologiaa ja kulttuuria yhdistävää ekosysteemiä. Hankkeessa luodaan innovaatioiden avulla yrityksille ja kulttuuritoimijoille liiketoiminta- ja työllistymismahdollisuuksia ja kehitetään uusia, mielenkiintoisia tapoja jakaa kulttuurisisältöjä.

Koronapandemia on muuttanut kulttuurin tuottamisen ja kuluttamisen tapoja nopeasti ja osin pysyvästikin. Ajoituksen puolesta tämä hanke ei voisi siis olla ajankohtaisempi. Teknologia ei yksin pysty ratkaisemaan tarpeita, joissa ihmiset tarvitsevat sosiaalista vuorovaikutusta ja vuorovaikutteisuutta.

Ouluun kootaan TechArt-ekosysteemi, jossa paikalliset ja kansainväliset teknologia- ja sisältötoimijat ratkovat yhteisiä haasteita. Mukaan haetaan yrityksiä, kulttuurialan toimijoita, asukkaita, opiskelijoita, tutkijoita ja kuntien edustajia. Tavoitteena on hakea ratkaisuja teknologian ja kulttuurin yhdistämiseksi uudella ja innovatiivisella tavalla.

Oulun maine teknologian edelläkävijänä saa jatkumoa

Oulu on ollut edelläkävijä korkean teknologian tutkimuksessa, tuotekehityksessä ja alan startup -kentässä. Oulussa luotuja ja kehitettyjä teknologioita nähdään kuitenkin harvemmin esimerkiksi kaupunkikuvassa ja julkisissa tiloissa taiteessa ja kulttuurissa luodun sisällön kanssa. TechArt -hanke vahvistaa alueen merkitystä teknologiaa ja kulttuuria yhdistävässä tuotekehityksessä. Hankkeella edistetään kulttuuri- ja taidetuotteiden vientiä ja saavutettavuutta yleisöille uusin teknologisin keinoin.

Lapset koulun pihalla

TechArt-hankkeen viralliset sivut avataan kevään 2021 aikana.

Lisätietoja:

Olli Rantala
Projektipäällikkö / Project Manager
TechArt-hanke, / TechArt Project
Tel +358 44 703 7559

olli.rantala@ouka.fi

Lue lisää:

TechArt ja DigiCult avuksi koronapandemian aiheuttamaan kriisiin

TechArt – hankkeen nopeissa kokeiluissa luotiin innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja kulttuurisisällöille ja uudenlaisia liiketoimintamalleja – Oulu2026

Ensimmäinen innovaatiohaku on päättynyt. Valintaraati on käynyt läpi kaikki saapuneet tarjoukset ja tehnyt pisteytyksen ennalta määritettyjen arviointikriteerien pohjalta. Pisteytyksen jälkeen TechArt -hanke tulee toteuttamaan ensimmäisen innovaatiohaun pohjalta yhteensä 6 eri nopeaa kokeilua. TechArt -hanke tulee syksyllä avaamaan uuden nopeiden kokeilujen haun vuodelle 2021.

TechArt – innovaatiohaun nopeisiin kokeiluihin valittujen tarjousten toteuttajat ovat:

Oulun musiikkivideofestivaalit ry
TaikaBox ry
Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.
Musicians of the Oulu area
Pohjoinen valokuvakeskus
Airnest Productions Oy & Playsign Oy

TechArt – hankkeen nopeissa kokeiluissa luotiin innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja kulttuurisisällöille ja uudenlaisia liiketoimintamalleja

XR-musiikkivideo, missä kuulijakin voi vaikuttaa sisältöön

Musiikkivideo toteutettiin osana TechArt-hanketta yhteistyössä Playsign Oy:n kanssa. Ohmudogin musiikkikappale KEIJUSTAMINAAN tehdyn Videon ohjasi Oulun Musiikkivideofestivaalien taiteellinen johtaja Anna-Mari Nousiainen ja teknisestä tuotannosta vastasivat Tuure Pajunen ja Jere Pesälä. Työryhmä koki kokeilun tukeneen Oulun Musiikkivideofestivaalien elinvoimaisuutta, ja se rohkaisi uuteen ennakkoluulottomuuteen erilaisten toimintamallien parissa.

TaikaBox ry Connected Studio-alusta hybriditapahtumille

TaikaBox ry kehitti yhteistyössä oululaisen Near Realin kanssa uudenlaisen esitysformaatin, jossa yhdistyvät live ja livestriimatut esiintyjät eri maista.  Hankkeen pohjalta tullaan kehittämään teoksesta hybridituotepaketti, jota voi tarjota kansainvälisille markkinoille.

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry -Matka Maakiseen Martinniemeen

Matka Maakiseen Martinniemeen järjestettiin kesäkuussa 2021 osana TechArt -nopeita hankkeita. Matka alkoi, kun Kiiminkijokimelonta starttasi Kiimingin Alakylästä kohti Haukipudasta, josta matka jatkui kajakkien lisäksi kirkko- ja soutuveneissä Kajakkiorkesterin säestämänä. Risteilyisäntänä toimi Matti Patronen. Matkalla tarjottiin kulttuuriesityksiä vetten päällä. Tapahtuma näkyi netissä reaaliaikaisena livelähetyksenä ja yleisö pystyi osallistumaan joko kotikatsomosta käsin tai paikan päällä tapahtumaan.

Oulu Music Lounge

Hankkeessa yhdistettiin taide ja teknologia tavalla, jonka tavoitteena on yhdistää helpommin muusikot ja potentiaaliset asiakkaat. Tekninen osa koostuu verkkosivusta sekä projektiin varta vasten tehdyistä artistien esittely- ja portfoliovideoista. Videoissa kiinnitettiin huomiota tunnelmaan, jolla haluttiin tuoda esiin sitä, että klassisetkin aariat voidaan esittää kotona niin kuin ne esitettäisiin isolla oopperalavalla.

Art in the Park -sovellus tuo taiteen lenkkipoluille

Pohjoinen valokuvakeskus ry loi hankkeen aikana prototyypin digitaalisesta palvelualustasta ja sovelluksen tavoitteena on tuoda taide ulos lenkkipolkujen varrelle sekä monipuolistaa kaupunkinäkymää uusilla sisällöillä. Applikaatio haastaa taiteen tekijät ja organisaatiot luomaan taiteen sisältöjä uusille alustoille soveltuvaksi, ja myös tarjoaa taiteilijoille uudenlaisen ansaintamallin.

Air Guitar Party at Home – Innovaatioita ilmakitarasta -hanke toi uuden elementin perinteisiin kotibileisiin

Airnest Productions Oy käynnisti helmikuussa 2021 hankkeen, jonka tarkoituksena oli kehittää viihdyttävä, liikunnallinen ja itseilmaisuun kannustava Air Guitar Party at Home -tuote. Lisäksi tarkoituksena oli luoda liiketoimintamalli, joka mahdollistaisi kasvun ja uuden ansaintamahdollisuuden niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Teknisestä toteutuksesta vastasi Playsign Oy. Tekninen toteutus oli yhdistelmä valmista materiaalia, etäyhteydellä toteutettua live-vuorovaikutusta sekä kotibileiden omaa ilmakitarointia.

Lue lisää hankkeista:

TechArt – hankkeen nopeissa kokeiluissa luotiin innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja kulttuurisisällöille ja uudenlaisia liiketoimintamalleja – Oulu2026

 

 

 

EU osaamisen nosto
Oulu 20206 -logo

TechArt tarjoaa: Apua teknologiafirmojen löytämiseen

Onko sinulla kulttuurisisältö, mutta tekninen toteuttaja puuttuu?

Ei hätää, alla olevan linkin kautta pääset BusinessOulun Yrityshakemistoon, josta löydät liudan oululaisia tekijöitä, joihin voit halutessasi ottaa yhteyttä TechArt-hankkeen nopeisiin kokeiluihin liittyen.

TechArt-hankkeen tekeillä oleville virallisille sivuille on myös tulossa laaja ja päivittyvä listaus teknologiafirmoista.