fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Roosa Yrjölä

9.3.2022 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Kuvassa tuottaja Roosa Yrjölä keltaisen seinän edessä pinkissä takissa

Viikon kulttuuripersoonamme tällä viikolla on Roosa Yrjölä, 28-vuotias Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja. Roosa muutti kotikaupungistaan Oulusta Kajaaniin puolitoista vuotta sitten. Kulttuuri on ollut Roosalle intohimon kohde ja tapa elää, mutta varsinainen palo kulttuuritapahtumiin syntyi yläasteella Oulun juhlaviikkojen kesätyöntekijänä. Ennen muuttoa Kajaaniin Roosa työskenteli kulttuuritalo Valveella viestinnän parissa sekä assistenttitehtävissä Oulun Musiikkijuhlilla. Opintojensa loppuvaiheessa Roosa teki rohkean ratkaisun ja päätti hakea nykyiseen työpaikkaansa. Roosa kokeekin jo kainuulaistuneensa hyvällä tavalla reilussa vuodessa.

 

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?

Mieli on tammikuuta virkeämpi, kevätaurinko paistaa jo ihanasti ikkunoista ja suhtaudun muutenkin optimistisemmin, että päästäisiin keväällä toteuttamaan suunnitellut tapahtumat ja työpajat täällä Kainuussa. Nyt keväällä pääosin opiskelen vapaa-aikana, harrastan joogaa ja rentoutumista ja hengailen säännöllisesti Oulussa.

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?  

Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee yhteistä sitoutumista ilmastokriisin hillitsemiseen ja ekologisesti kestävään kulttuuriin. Toivon, että se kannustaa etsimään uusia tapoja hyödyntää taidetta ja kulttuuria osana tulevaisuuden ratkaisujen kehittämistä. Haluan katsoa kulttuuri-ilmastonmuutosta etenkin lasten ja nuorten näkökulmasta. Lapsilähtöinen viestintä, lasten ja nuorten osallistaminen ja ympäristöhuolten tunnistaminen on mielestäni tärkeä osa kulttuuri-ilmastonmuutosta. Täällä Kainuussa luontonäkökulma on noussut vahvaksi teemaksi omassa kulttuuriohjelmassamme, jonka lisäksi myös ympäristötaide- ja tunnekasvatuksella on iso rooli taidekasvatuksen kentällä. Toivon, että nämä näkökulmat korostuvat myös teemavuotena.

 

Minkälaista on toimia Pohjois-Suomessa? Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?

Muutto Kainuuseen on avannut silmät pohjoiselle kulttuuritarjonnalle, joka on vilkasta, korkeatasoista, innostavaa ja uniikkia. Oulu tuntuu minulle kodilta, jossa on sopivasti kaikkea. Siellä on tilaa tehdä ja kokea mutta myös rauhoittua.

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?  Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen? 

Oulussa on vilkas ja eläväinen kulttuuritarjonta. Vuonna 2026 taiteentekijöiden potentiaali on tunnistettu, alan toimijoiden keskinäinen verkottoituminen on vahvistunut ja uusia yhteistyökuvioita on syntynyt. Toivon monialaista ja genrerajoja rikkovaa yhteistyötä, ennakkoluulojen karistamista ja rohkeita kulttuurikokeiluja. Vuosien varrella on ollut mahtava nähdä, miten alakulttuuritarjonta on kasvanut ja tekijöitä tullut ruohonjuuritasolle lisää. Toivoisin, että underground-skenekin nähtäisiin pohjoisessa enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Kulttuuripääkaupunkititteli on hieno mahdollisuus Kainuun kulttuurintekijöille rakentaa verkostoja pohjoiseen. Toivon myös, että pohjoisen kulttuurimatkailu vilkastuu ja elämyksiä tullaan kokemaan kauempaakin.

 

Kuva: Petra Karvonen

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles