fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Kristian Heberg

2.2.2022 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Kuvassa kuoronjohtaja Kristian Heberg mustassa puvussaViikon kulttuuripersoonamme on Kristian Heberg, 33-vuotias kuoronjohdon ammattilainen Oulusta. Heberg johtaa Oulussa Cassiopeiaa, Oulun Kamarikuoroa sekä Oulun Laulua, minkä lisäksi hän toimii freelance-pianistina ja -kouluttajana ympäri Suomea. Kristian toimii myös Vaasan kuorofestivaalin taiteellisena johtajana ja on aktiivisesti mukana useiden yhdistysten, kuten Sulasolin, Sekakuoroliiton, Suomen Mieskuoroliiton ja Suomen kuoronjohtajayhdistyksen toiminnassa ja hallituksissa tai musiikkilautakunnissa.

Hän on myös viime vuosien poikkeusaikoina erikoistunut etäkouluttamiseen ja musiikin opettamiseen etänä sekä etäopetuksessa käytettäviin välineisiin ja ohjelmistoihin juuri musiikin ja kuorojen kannalta. Opintopisteitä Kristianille on vuosien varrella kertynyt monista paikoista ja tällä hetkellä hänelle on opinnot kesken Oulun Yliopiston musiikkikasvatuksella, missä hän on myös toiminut tuntiopettajana.

 

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu?  

Hyvältä! Odotan innolla mitä kaikkea nimitys voikaan tuoda tullessaan. En katso asiaa pelkästään yleisön näkökulmasta, vaan myös musiikin harrastajien ja heidän harrastusmahdollisuuksiensa näkökulmasta sekä tietenkin ammattilaisten kannalta. Todennäköisesti kaikki eri toiminnan asteet ja taiteenalat hyötyvät kyseisestä vuodesta huomattavan paljon.

 

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?  

Se merkitsee näin poikkeusaikaan tietenkin kulttuurialan arvostuksen kehittämistä kokonaisuudessaan, mutta myös uusia tapoja toimia. Monet kulttuurialan toimijat pystyvät pyörittämään toimintaansa hyvin pienin resurssein, mutta nekin ovat yleensä tiukassa hankkia. Toivoisinkin, että tämän kulttuuripääkaupunkivuoden myötä saataisiin myös päättäjiä ja yrityksiä ymmärtämään kuinka pienillä satsauksilla saa paljon aikaiseksi. Tämä on oleellista erityisesti meidän harrastustoimintaa pyörittävien ammattilaisten kannalta, jotta toimeentulomme on turvattu. Kulttuuri-ilmastoa on myös eri taiteenlajien välinen yhteistyö sekä tietenkin eri toimijoiden yhteistyö, joka kaikki toivottavasti syvenee vielä entisestään.

 

 

Millaisena näet Oulun tällä hetkellä? 

Oulu on juuri oikean kokoinen kaupunki kysynnän, tarjonnan ja saavutettavuuden kannalta. Täällä saa tehdä, täällä pystyy tekemään ja täällä kannattaa luoda kulttuuria ja taidetta. On tietenkin myös joitain haasteita asenteissa ja tavoissa, mutta niiden muuttamista nimitys varmasti jouduttaa. Oulun kulttuuritarjonta on monipuolista ja yleisökin täällä löytää kulttuurin pariin kohtuullisen hyvin.

 

 

Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi? 

Vapaa-aika tällä hetkellä menee hyvin paljon töiden parissa, mutta tietenkin myös pienten lasten kanssa kotosalla. Toisaalta korona-aika on antanut mahdollisuuden viettää kotona lasten kanssa paljon enemmän aikaa, kuin normaalimpi työvuosi. Tälläkin tummalla pilvellä on siis hyvin leveä kultareunus. Muuta vapaa-ajan puuhastelua on kaikenlainen rakenteleminen ja värkkääminen, sekä ei-työhön-liittyvä musiikillinen puuhastelu.

 

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?  Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen? 

Tarjontaa tulee olemaan varmasti paljon ja oletan, että silloin olo on kaikkea kulttuuria janoava ja toisaalta yltäkylläinen. Kerrannaisvaikutukset lisänäkyvyydellä ovat varmasti valtakunnallisellakin tasolla merkittäviä.

 

Kuva: Toni Pallari

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter