fbpx

Arctic Food Lab-menuja modernilla twistillä perinteitä kunnioittaen

31.3.2022 | ArcticFoodLAb, UUTISET

Creme brulee ja kuusenkerkällä marinoituja marjoja

Menu Reidarin jälkiruoka, Creme brulee ja kuusenkerkällä marinoituja marjoja.

Noin viisi vuotta sitten alkunsa saanut oululainen catering-brändi, Juhula Catering on liittynyt Arctic Food Lab -perheeseen. Paikallisia raaka-aineita ja toimijoita suosiva Juhula Catering on lisännyt valikoimaansa Arctic Food Lab-menut, mitkä ovat myös nimetty paikallisen historian mukaan.

Juhula Cateringin omistaa Uniresta Oy, joka on oululaisten opiskelijoiden omistama ravintola-alan yritys. Yrityksen toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoinen kertoo, että catering-konsepti sai alkunsa halusta luoda oululaisuutta sekä laadukkuutta ja ammattitaitoa korostava konsepti.

–Olemme täysin oululainen toimija. Uniresta Oy viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa ja sen edeltäjän, Ylioppilasapu ry:n perustamisesta tulee kuluneeksi jo 60 vuotta. Uniresta on myös yhteiskunnallinen yritys, eli tuotoilla edistetään oululaisten opiskelijoiden hyvinvointia.

Nokkosesta marjoihin ja karitsasta spelttihelmeen

Tuotekehityspäällikkö Jarmo Väänänen ja keittiömestari Janne Huttu ovat miehet Arctic Food Lab-menujen takana. Inspiraatio menuihin on tullut paikallisesta puhtaasta luonnosta ja raaka-aineiden luonnollisista mauista. Myös eri sesongit näkyvät menuissa.

–Menujen pääraaka-aineena on käytetty joko paikallista kalaa, kuten siikaa, ahventa tai kuhaa sesongin mukaan, tai yön yli kypsennettyä poronpotkaa. Lisäksi on saatavilla myös erittäin herkullinen kasvismenu, Menu Kesäleski.

Menujen lisäksi tarjolla on myös Arctic Food Lab buffet, eli Potnapekka-buffet. Pääroolissa monipuolisessa kattauksessa on Merilapin karitsa muiden paikallisten makujen ohella. Silvennoinen kertoo, että lähtökohtana menuja suunnitellessa on ollut nimenomaan lähiruoka. Tarjolle on haluttu poimia parhaat paikalliset maut sekä raaka-aineet.

–Perunat ja juurekset kasvavat lähipelloilla, leivät valmistaa paikallinen leipomo ja myös nokkonen saadaan lähialueelta. Karitsa tulee Merilapin alueelta, kalat Perämereltä ja Oulujärveltä ja poro tulee Sallivaaran Hirvasniemen alueelta. Spelttihelmeä saadaan Suomussalmelta ja sienet, marjat sekä kuusenkerkkä poimitaan Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin luonnosta.

Poronpotkaa ja juureksia

Yön yli kypsennettyä poron potkaa, joka kuuluu menu Reidariin.

Oululaisuutta esille nimeä myöten

Silvennoinen kertoo, että paikallisuus ja oululaisuus ovat yritykselle hyvin vahvoja ja arvokkaita asioita. Niin menujen, Reidarin, Julinian ja Kesälesken kuten myös yrityksen nimissä on haluttu korostaa oululaisuutta, Oulun murretta sekä paikallista historiaa. Buffetin nimi Potnapekka tulee Oulun keskustassa liikennöivästä minijunasta ja se on ollut myös aikoinaan yhden Unirestan ravintolan nimi 1960-ja 1970-lukujen taitteessa. Reidar oli tunnetuin ja suurin opiskelijaravintola 70- ja 80-lukujen taitteessa. Alun perin Reidar-nimi tuli ravintolalle Reidar Särestöniemen mukaan, jonka maalaus lahjoitettiin Unirestan omistajalle. Julinia oli pitkään Unirestan suurin ravintola Linnanmaan kampuksella. Nimensä ravintola sai Oulussa vaikuttaneen apteekkari ja luonnontutkija Johan Julinin mukaan.

–Kesäleski on Unirestan historiaan tiiviisti liittyvän Rauhalan pihapiirissä aikoinaan vaikuttaneen ravintolan nimi. Nimikyltti, jossa nimen alla luki Kesäleski, oli erityisesti naistyöntekijöiden mielestä paras ja hauskin nimikyltti ikinä.

Lähiruoka on ekoteko

Vastuullisuus ja erityisesti ympäristövastuullisuus ovat yritykselle tärkeitä. Juhula Catering haluaa omalla panoksellaan vähentää hiilijalanjälkeään ja kantaa vastuunsa luonnon hyvinvoinnista.

–Kyllähän kasvihuoneessa kasvatettu marja maistuu aivan eriltä kuin paikallisesta metsästä poimittuna. Lähiruoka on parempi vaihtoehto niin ympäristön kuin maunkin kannalta.

jälkiruoka pannacotta

Jälkiruoat ovat herkkua silmillekin.

Vahvistuva ruokakulttuuri

Arctic Food Labilta yritys toivoo saavansa lisää tunnettavuutta paikallisena ja vastuullisena catering-toimijana. Silvennoinen kertoo, että yritys uskoo lähiruoan ja paikallisuuden olevan tärkeitä kaikille Oulun alueella toimiville yrityksille ja toimijoille. Oululaisen osaamisen, raaka-aineiden ja tavarantoimittajien tunnetuksi tekemiseen yritys myös panostaa. Silvennoinen toivoo, että paikallinen ruokakulttuuri vahvistuisi ja sen arvostus nousisi entisestään. Oulun lähialueella tuotettuja raaka-aineita yritys haluaisi saada lisää kaikkiin ravintoloihin.

– Oulun alueen ruokakulttuuri on ehkä jäänyt aikaisemmin vähän muiden vahvempien ruokakulttuurien jalkoihin, mutta toivottavasti nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan. Meistä oululaisista itsestämmehän tämän ruokakulttuurin arvostaminen lähtee. Ollaan siis ihan ölövinä ja ylypeinä oululaisia ja paikallisen ruokakulttuurin edistäjiä, niin kuin me olemme Juhula Cateringissa.


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko,Arctic food lab logo
ota yhteyttä:
Yritysyhteistyö:
Heli Metsäpelto, heli.metsapelto@oulu2026.eu

Ohjelma:
Asta Salomaaasta.salomaa@oulu2026.eu
Artic Food Lab -ohjelman tuottaja

Piia Rantala-Korhonenpiia.rantala-korhonen@oulu2026.fi
Oulu2026-johtaja

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter